Mikael Kuitunen

Probioottien vaikutus allergian syntyyn avautumassa

Dosentti Mikael Kuitusen tutkimusryhmä tutkii sitä, miten allerginen sairaus kehittyy ja miten siitä toivutaan. Voidaanko probiooteilla estää allergian ilmaantuvuutta? Onko probiooteilla vaikutusta allergisen sairauden hoidossa?

Allergiset ja autoimmuunisairaudet ovat voimakkaasti lisääntyneet viime vuosikymmeninä, ja näiden sairauksien lisääntyminen on liitetty vähentyneeseen mikrobiomikuormaan varhaislapsuudessa.

Mikael Kuitusen tutkimusryhmä käynnistyi vuonna 1999. Ryhmä pyrkii selvittämään, vähentääkö ennen syntymää, syntymän aikana ja heti sen jälkeen annettu probiootti-interventio allergian ilmaantuvutta ja nopeuttaako probiootti allergian paranemista.

Tutkijat haluavat selvittää, miten probioottien antaminen vaikuttaa pitkäaikaisesti allergian ilmaantuvuuteen. Lisäksi saadaan tietoa siitä, onko probiootti-interventiolla yhteys suolistomikrobiomin, allergioiden ja autoimmuunisairauksien syntyyn.

– Tähänastisten tulosten perusteella probiootti-interventio vähensi atooppisen ihottuman ilmaantuvuutta 25–30 prosenttia kahden vuoden ikään mennessä. Odotamme mielenkiinnolla mikrobiomin lisätutkimuksia tässä aineistossa, Mikael Kuitunen toteaa.

Erityisen innostavaa on ollut tehdä yhteistyötä eri tutkimusryhmien kanssa ja seurata allergiatutkimuksen laajenemista myös uusille pediatrian alueille.

Yhteystiedot
Mikael Kuitunen
HUS, Lasten ja nuorten sairaudet
mikael.kuitunen(a)hus.fi