Avoimet tutkimusprojektit

Lapsuusiän syövän luustokomplikaatiot

Päätutkija:

Pauliina Utriainen, lastenlääkäri, dos.

Tausta 

Lapsuusiän syöpä, etenkin akuutti leukemia ja sen hoito, vaikuttaa epäedullisesti kasvavan luuston terveyteen. Niinpä lapset ovat syöpähoitojen aikana ja niiden jälkeen alttiita erilaisille luustohaitoille kuten osteoporoottisille murtumille ja luukuoliolle eli osteonekroosille. Luustokomplikaatioiden kaikkia syitä ei tiedetä eikä kudostason syntymekanismeja tunneta riittävästi.

Tutkimusprojektit

Tutkimme lapsisyöpäpotilaiden luustonterveyttä sekä takautuvasti rekisteripohjaisella tutkimuksella koko Suomessa että etenevällä leukemialasten seurantatutkimuksella Helsingin Lastenklinikalla. Seurantatutkimus alkoi kesällä 2019 ja potilaiden keräys jatkuu ainakin v. 2020 loppuun asti. Paitsi luustokomplikaatioiden esiintyvyyttä ja niihin liittyvää sairastavuutta, tutkimme myös kudostasolla luustokomplikaatioiden tautimekanismeja.

Tule mukaan

Tutkimuksessamme löytyy paikkoja sekä syventävien opintojen tekijälle että väitöskirjatyötä aloittavalle. Ota rohkeasti yhteyttä ja jutellaan lisää mahdollisuuksista. Tervetuloa kannustavaan tutkimusryhmään!

Yhteystiedot:

Pauliina Utriainen, email: anna-pauliina.utriainen@helsinki.fi