Tiina Ojala

Sydänlasten sydämenkuvat uudella menetelmällä

Tiina Ojala
HUS, Lasten ja nuorten sairaudet

Lastenkardiologian dosentti Tiina Ojalan tutkimusryhmän työn avulla on pystytty vähentämään lasten kajoavien sydänkuvantamisten tarvetta korvaamalla tutkimukset korkelaatuisilla kajoamattomilla menetelmillä.

Kuvantamistutkimukset ovat keskeisessä asemassa, kun sydänlasten hoitoa suunnitellaan. Sydänkuvantamisen korkea laatu on tärkeä sydänvikojen diagnostiikan ja hoidon tasoa määräävä tekijä.

– Kaikki lähtee potilaasta. Tavoitteenamme on ensisijaisesti vähentää potilaisiin kohdistuvaa toistuvaa säde- ja toimenpiderasitetta sekä anestesiatarvetta, jotka ovat välttämättömiä invasiivisessa kuvantamisessa. Tämä johtaa myös kustannussäästöihin, tutkimusryhmän johtaja Ojala toteaa.

Ryhmä on muodostunut tiiviiksi moniammatilliseksi tutkimusryhmäksi viimeisen kymmenen vuoden kuluessa. Yhteistyökumppaneista osa on Edmontonissa Kanadassa, Tuhkolmassa ja Göteborgissa Ruotsissa sekä Lontoossa Englannissa. Tutkimushankkeessa on valmistunut tähän mennessä kolme väitöskirjaa. Väitöskirjatyöntekijöitä on neljä.

Sydämen MRI-kuvaus uudelle tasolle

Ryhmä on HUS Lastenklinikan sydänyksikön ja radiologian tulospalkkiohankkeena kehittänyt MRI- ja 3D-kuvantamisen laatua myös yhdelle erittäin vaikealle potilasryhmälle.

– Voimme käyttää MRI-kuvausta ilman kajoavaa katetrointia nyt myös lapsilla, joilla on yksikammiosydänvika. Sydämen MRI-kuvantaminen tällä tarkkuudella ei ole ollut aiemmin mahdollista HUS Lastenklinikalla, Tiina Ojala kertoo.

Jatkossa tutkimusryhmä selvittää tautitilojen synnyn syitä sydänlihassairauksia tutkivassa KIDSCMP-projektissa, jossa MRI:n sydänlihaskuvantaminen yhdistetään geneettisiin tutkimuslöydöksiin.

– Näitä lastenkardiologisia kliinisen päätöksenteon apuvälineitä ja ennustemerkkiaineita tarvitaan, Ojala sanoo.

Yhteystiedot

Tiina Ojala
HUS, Lasten ja nuorten sairaudet
tiina.h.ojala(a)hus.fi