Sampsa Vanhatalo

Tekoäly, laskenta ja uudet mittaustekniikat mukaan vauvojen aivotutkimukseen

Sampsa Vanhatalo
HUS, Lasten ja nuorten sairaudet

Professori Sampsa Vanhatalon monialainen tutkimusryhmä tutkii BABA-keskuksessa (BAby Brain Activity) aivojen varhaista toiminnallista kehitystä. Miten vauvaiän sairaudet aiheuttavat kehityksen häiriöitä ja miten hoidot vaikuttavat aivojen kehitykseen?

BABAn tutkimustyötä hyödynnetään jo nyt useiden suomalaisten ja kansainvälisten lääketieteellisten yritysten laitekehityksessä.

Vuonna 2018 käynnistyneessä monen toimijan yhteistyöhankkeessa syntyy jo vauvoille älyvaatteita.

– Kehitämme imeväisikäisen diagnostiikkaan ja hoitoon soveltuvia älyvaatteita, kuten kertakäyttöisiä EEG-myssyjä, unta seuraavia housuja ja älypotkupukuja. Suomen Akatemia, Lastentautien tutkimussäätiö sekä Aivosäätiö tukevat hanketta, Sampsa Vanhatalo kertoo.

BABAan viitataan myös säännöllisesti aivojen toiminnallisen tutkimuksen kansainvälisenä keskuksena. BABAn tutkijat ovatkin mukana useissa kansainvälisissä monikeskushankkeissa Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa.

Sampsa Vanhatalo haki vauhtia BABA-keskuksen perustamiseen Australiasta, Brisbanen yliopistosairaalan vauvatutkimuskeskuksesta. Palattuaan Suomeen hän perusti Lastentautien tutkimuskeskuksen yhteyteen BABA-keskuksen vuonna 2013. Se kokoaa yhteen vauvojen aivotoimintaa tutkivat ryhmät HUSissa ja Helsingin yliopistossa.

– Olemme kehittäneet vauvojen aivotoimintaa mittaavan elektroenkefalografian (EEG) ja uudenlaisia matemaattisia analyysimenetelmiä. Teho-osastolla voidaan tämän ansiosta mitata monikanavaisesti vauvan aivoja tai vastasyntyneellä voidaan arvioida matemaattisesti aivoalueiden välistä keskustelua.

Tutkimusryhmä on kehittänyt myös useita koneoppimiseen perustuvia menetelmiä EEG-signaalin automaattiseen analyysiin. Uudet menetelmät pystyvät jo tunnistamaan EEG-signaalista epilepsiakohtauksia sekä arvioimaan lapsen aivokuoren toiminnallista kypsyyttä (Functional Brain Age).

Silmänliikekamera seuraa kehitystä

Vanhatalon tutkimusryhmä on pystyttänyt ensimmäisen sairaalaympäristöön sovelletun laitteiston, jolla arvioidaan imeväisen kognitiivista kehitystä silmänliikekameran avulla.

Ryhmä haluaa vaikuttaa kliinisiin hoitokäytäntöihin keksimällä uudenlaisia tutkimusmenetelmiä ja ratkaisuja.

– Yksi tällainen on tekoälyyn perustuva vauvan aivosähkökäyrää ja hengitystä seuraava mittausmenetelmä. Se voidaan liittää osaksi teho-osaston seurantalaitteita tai sitä voidaan käyttää uusien lääkitys- ja hoitomuotojen tutkimuksessa.

Parhaillaan Vanhatalon tutkimusryhmällä on kehitteillä silmänliikekameran välityksellä toimiva imeväisikäisen ja esikouluikäisten kognitiivinen testipatteri, joka soveltuisi myös laajaan käyttöön.

BABAn yhteydessä toimii noin 30 tutkijaa ja neljä tutkimushoitajaa. Ryhmän jäsenet ovat koulutukseltaan eri alojen lääkäreitä, insinöörejä, fyysikoita, matemaatikoita ja psykologeja sekä näiden alojen opiskelijoita.

Yhteystiedot

Sampsa Vanhatalo
HUS, Lasten ja nuorten sairaudet
sampsa.vanhatalo(a)helsinki.fi
www.babacenter.fi