Mika Mäkelä

Yhä tarkempaa tietoa lasten astmasta ja ruokasiedätyksestä

Professori Mika Mäkelän tutkimusryhmä tutkii lasten astmaa ja vaikeita ruoka-aineallergioita. Tavoitteena on kehittää nykyistä parempia menetelmiä lasten allergisten sairauksien diagnostiikkaan ja hoitoon.

Uusi tieto auttaa myös terveydenhuollon ammattilaisten ja perheiden välistä yhteistyötä hoitopäätöksiä tehtäessä.

– Lasten astman määrittely ja diagnostiikka perustuvat vieläkin melko epämääräisiin päätelmiin oireista. Tutkimme siksi myös taudin patofysiologiaa, häiriön synnyn syytä, jotta olisi mahdollista kehittää parhaat mahdolliset hoidot eri astman tyypeille, Mika Mäkelä toteaa.

HUSin Iho- ja allergiasairaala aloitti ensimmäisenä pohjoismaisena keskuksena ruokasiedätystutkimuksen vuonna 2005. Tutkijat ovat sittemmin kehittäneet jaottelua lievien ja vaikeiden ruoka-allergioiden välillä ja etsineet uusia hoitomuotoja kaikkein vaikeimmin hoidettaville potilaille.

– Tavoitteena on lisätä astmaan ja ruoka-allergioihin liittyvää tietoa niin, että se auttaisi ammattilaisia diagnostisessa päätöksenteossa mutta myös yhteistyössä perheiden kanssa. Mitä enemmän pystymme antamaan tietoa sairauksien hoidosta ja etenemisestä, sitä paremmin pystymme luomaan toimivan dialogin, joka tukee hoidon toteutusta ja lasten ja perheiden jaksamista, Mäkelä sanoo.

Tutkimusryhmä selvittää tekijöitä, jotka määräävät taudin pysyvyyttä ja vaikeusastetta kudoksissa ja hengitysfysiologiassa. Ruoka-allergioissa painopiste on tähän asti ollut molekyyliallergologisiin määrityksiin perustuvan diagnostiikan kehittelyssä ja ruokasiedätyksessä.

Pienten lasten astmadiagnostiikka

Ryhmän työn tuloksia on esimerkiksi Suomessa käyttöön otettu pienten lasten astmadiagnostiikan menetelmä.

– Olemme myös osoittaneet, että imeväis- ja taaperoikäisillä astman krooniset ja palautumattomat muutokset keuhkoputkien limakalvolla eivät ole vielä käynnistyneet. Näin hoitojakin ehtii puntaroida perheiden kanssa varsin rauhallisesti.

Tutkimusryhmän yksi suuri saavutus on myös ruoka-allergian siedätysmenetelmien kehittämisessä.

Aiemmin ruoasta äkillisen ja vakavan allergisen yleisreaktion, anafylaksian, saaneet potilaat pystyvät siedätyksen ansiosta käyttämään kyseistä ruokaa päivittäin eikä heidän tarvitse pelätä vahingollisia altistuksia.

Mäkelän tutkimusryhmä aloitti toimintansa vuonna 2000 ja on vuosien kuluessa laajentunut voimakkaasti. Nyt siinä toimii 10–15 henkilöä. Suurin osa heistä on lastenlääkäreitä ja lastenallergologeja. Nuorista väitöskirjantekijöistä suurin osa tähtää lastenlääkäriksi. Ryhmässä on vahva lastenallergologian ja kliinisen fysiologian osaaminen. Ryhmä tekee yhteistyötä myös lasten gastroenterologien ja monien laboratorioalojen kanssa.

Yhteystiedot

Mika Mäkelä
HUS Tulehduskeskus, Iho- ja allergiasairaala
sekä Helsingin yliopisto
mika.makela(a)hus.fi

Linkkejä tutkimuksiin:

Component-resolved diagnostics demonstrates that most peanut-allergic individuals could potentially introduce tree nuts to their diet. Clin Exp Allergy. 2018 Jan 29. [Epub ahead of print].

Measurement of tidal breathing flows in infants by using impedance pneumography. Eur Respir J, 2017 Feb 15;49(2).

Burden of allergy diets in Finnish day care reduced by change in practices. Allergy. 2016 Oct;71(10):1453-60.

Health care resource utilization and characteristics of patients with eosinophilic asthma in secondary health care in Finland. Eur Clin Respir J. 2018 Apr 15.